1401/09/14

پنبه کاتیونی

Cationic Cotton

شیمی کاتیونیزاسیون (تصفیه با کاتیون)

در روند رنگرزی منسوجات، چالش های مهمی وجود دارد که از جمله آنها می توان به تمایل جذبی رنگینه، ثبات رنگ، انعطاف پذیری رنگ و آماده کردن دوباره رنگ براساس تقاضای مصرف کننده اشاره کرد. شیمی کاتیونیزاسیون تحت عنوان REACH ثبت شده است. استفاده از مواد شیمیایی شناساگر کاتیون در پنبه، می تواند روال رنگرزی را به یک فرآیند سازگار با محیط زیست و کارآمد تبدیل کند؛ و در عین حال دست شما را برای خلق جلوه های گرم ظریف، خطوط راه راه پررنگ، الگوهای تونال و بافت‌های منحصر به فرد باز می گذارد.

پنبه کاتیونی چیست؟

پنبه ای است که از نظر شیمیایی اصلاح شده تا دارای بار کاتیونی دائمی یا مثبت شود. اگر چه مفهوم پنبه عمل آوری شده کاتیونی سالهاست که وجود دارد؛ اما امروزه این فناوری نوآورانه برای شرکت هایی که در حال بررسی راهکارهایی برای کاهش مصرف آب، انرژی و مواد شیمیایی در محصولات خود هستند، محبوبیت بیشتری پیدا کرده است. زیرا این شرکت ها به دنبال راهکارهایی برای پاسخگویی به مشتریان خود در زمینه تنوع، اما با رعایت معیارهای جدید هستند.

وقتی پنبه در آب غوطه‌ور می‌شود؛ به طور طبیعی دارای بار خنثی یا منفی است. رنگینه های معمولی که برای رنگرزی پنبه مورد استفاده قرار می‌گیرند نیز دارای بار منفی هستند. بارهای مشابه نیز همانند قطب های مشترک آهنربا، یکدیگر را دفع می کنند. به همین دلیل در رنگرزی پنبه، از نمک و قلیا در حمام رنگ استفاده می شود تا بار پنبه را معکوس کنند و به آن بار مثبت بدهند و رنگینه ها بتوانند با الیاف پنبه پیوند بخورند. پنبه عمل آوری شده کاتیونی از نظر شیمیایی اصلاح شده است تا دارای بار کاتیونی یا بار مثبت دائمی شود؛ در این صورت تمایل پنبه به رنگینه افزایش می یابد و رنگ را بهتر به خود جذب می کند. این امر به نوبه خود باعث کوتاه تر و کارآمدتر شدن فرآیند رنگرزی می شود و به همین دلیل استفاده از انرژی، آب و مواد شیمیایی را کاهش می دهد. پنبه را در خلال فرآیند کاتیونی می توان به صورت الیاف، نخ یا پارچه عمل آوری نمود.

پنبه کاتیونی - صنعت پنبه, بازار پنبه

احتمالات طراحی کاتیونی

فناوری پنبه کاتیونی، پارچه را برای پذیرش تنوع رنگینه آماده می کند و زمینه را برای انعطاف پذیری بیشتر در ارائه رنگ ها فراهم می آورد. با تغییر سطح کاتیونیزاسیون (بالاتر = رنگ سیرتر) و ساخت پارچه ها با استفاده از پنبه کاتیونی و معمولی در یک پارچه، می توان به طرح های منحصر به فردی دست یافت. در ضمن تغییر سطح کاتیونیزاسیون می تواند به خلق جلوه های تونال در پارچه کمک کند؛ زیرا با مخلوط کردن پنبه با نخ غیرکاتیونی، برخی از قسمت های پارچه، رنگینه را کمتر جذب می کنند و به همین دلیل خطوط شفافی در پارچه ایجاد می شود. جلوه های رنگینه نخ را نیز می توان با استفاده از نخ های کاتیونی و غیرکاتیونی به صورت متناوب ایجاد کرد. از پنبه کاتیونی می توان برای ساخت نخ های 100% پنبه ای یا ترکیبی استفاده نمود.

نحوه کاهش ضایعات برداشت پنبه
پنبه کاتیونی - صنعت پنبه, بازار پنبه

مزایای زیست محیطی

با وجود اینکه پنبه کاتیونی به رفع نیازهای بازار کمک می کند، و باعث بهبودی موجودی و افزایش سطح کارآیی هزینه ها می شود؛ اما بزرگترین مزیت آن کاهش مصرف آب، انرژی و مواد شیمیایی (WEC) در فرآیند رنگرزی است.

آب

  • استفاده تقریباً 100% از رنگ، به طور قابل توجهی باعث کاهش پساب شده و نیاز به آبکشی پارچه برای حذف رنگ تثبیت نشده از روی پارچه را کاهش می دهد.
  • در این حالت محیط حمام رنگ کاملاً شفاف به نظر می آید.

انرژی

  • کاهش زمان رنگرزی؛ زیرا رنگ سریع تر به پارچه می چسبد.

مواد شیمیایی

  • به طور کلی رنگینه های کمتری برای رسیدن به یک رنگ مورد نیاز است.
  • نیاز به نمک و قلیا در فرآیند رنگرزی از بین می رود.

پیشرفت در فناوری های پنبه کاتیونی

پیشرفت های اخیر، غلبه بر چالش های سنتی ناشی از کاتیونیزاسیون پنبه را ممکن می کنند، و باعث بهبود بهره وری، کاهش هزینه ها، مصرف آب و انرژي در فرآیند رنگرزی می شوند و احتمال آلودگی آب را کاهش می دهند.

مد پایدار با پنبه کاتیونی

یاد بگیرید که چگونه می توانید از پنبه کاتیونی برای بهبود بهره وری فرآیند رنگرزی، افزایش دامنه طرح ها، حذف نمک و قلیا از فرآیند رنگرزی و افزایش انعطاف پذیری محصولات خود استفاده کنید. این کار با تعریف نحوه و چرایی استفاده از پنبه کاتیونی در نوآوری های پایدار فرآیند رنگرزی و ارائه دیدگاه در مورد کاربردهای آن در مد روز انجام می شود.

مزایای پنبه کاتیونی

هزینه

در این روش پارچه ها را می توان با استفاده از یک سوم تا یک دوم رنگ مورد نیاز در رنگرزی سنتی، رنگ آمیزی کرد. کاهش ورودی و خروجی رنگینه نه تنها ردپای زیست محیطی کلی پارچه ها را کاهش می دهد؛ بلکه تاثیرات مثبتی بر روی نتیجه نهایی دارد و فرآیند کلی رنگرزی را مقرون به صرفه تر می کند. حتی سایه رنگ های تیره تر که معمولاً به مواد شیمیایی بیشتری نیاز دارند؛ در این فرآیند رنگ بسیار کمتری مصرف می کنند.

موجودی کالا

پنبه کاتیونی این امکان را فراهم می کند تا از یک پارچه، پایه رنگ های زیادی را تولید کرد؛ به همین دلیل باعث کاهش واحدهای نگهداری انبار (SKUها) و موجودی نهایی می شود. اگر رنگ پارچه های موجود در انبار به فروش نرسد؛ پارچه ها را می توان به راحتی به رنگ مورد نیاز درآورد. توانایی واکنش سریع به تغییرات بازار و تقاضای مصرف کننده نیز امکان پر کردن سریع انبار و به حداقل رساندن ریسک پیش بینی را فراهم می آورد. از آنجاییکه پنبه کاتیونی را می توان هم به صورت پارچه و هم به صورت لباس درآورد؛ لذا در این صورت نیاز و اتکا به نخ های بسته بندی موجودی نیز کاهش می یابد.

دستگاه پنبه‌ چین مکانیکی چگونه کار می کند؟

کیفیت

پنبه عمل آوری شده کاتیونی، رنگ ها را با کارآیی بیشتری می پذیرد؛ به همین دلیل در طول فرآیند رنگرزی نیاز به مخلوط کردن رنگ، برای اینکه رنگ جذب پارچه شود کاهش می یابد. این امر باعث می شود تا پارچه رنگ شده ظاهر بهتری داشته باشد و کمتر در خلال این فرآیند، فرسوده شود. بهبود ثبات رنگ و رنگ رفتگی در اثر سایش، انعطاف پذیری را با ایجاد سایه رنگ های بسیار اشباع شده افزایش می دهد.

آینده پنبه کاتیونی

روند شیمیایی کاتیونی سنتی و مفهوم کاتیونیزاسیون پنبه، تقریباً 40 سال است که وجود دارد. در طول این مدت، بسیاری از فرآیندها و تکنیک های جدید توسعه یافته؛ اما روند شیمیایی اصلی همچنان یکسان باقی مانده است. دو مشکلی که غلبه بر آنها در شیمی سنتی بسیار دشوار بوده؛ تثبیت کمتر شیمی در فرآیندهای خاص و بوی نامطلوب آمین است که در فرآیند تولید به وجود می آید. بعضی از شرکت ها در تلاش برای به حداقل رساندن و مقابله با این چالش ها، یک شیمی کاتیونی ثبت شده را ارزیابی کرده اند که به طور خاص این نگرانی ها را کاهش می دهد.

شرکت Dow یک روند پیش عمل آوری به نام ECOFAST Pure Textile Treatment را برای فرآیند کاتیونیزاسیون ارائه داده است. این فناوری یک ترکیب شیمیایی کاتیونی و یک راهکار قابل توجه تجاری برای پنبه کاتیونی است. به گفته Dow، فناوری ECOFAST Pure نه تنها مزایای اصلی پنبه کاتیونی را حفظ می کند، بلکه فرآیند شیمیایی ثبت شده آن نیز دارای دو برابر تعداد گروه های واکنش پذیر نسبت به شیمی کاتیونی سنتی است؛ در نتیجه کارآیی فرآیند کاتیونی شدن افزایش می یابد. علاوه بر این در طول فرآیند کاتیونیزاسیون، هیچ بویی ایجاد نمی شود.

موضوعات زیر در حال حاضر توسط محققان در حال بررسی هستند:

  • دستیابی به سایه رنگ های مشکی سیر
  • بهبود فرآیندهای رنگرزی برای تولید رنگ یکنواخت تر و یکدست تر
  • توسعه یک سطح کاتیونیزاسیون که به صورت سفارشی برای فرمول رنگینه، فرمول بندی شده است
  • دستیابی به دانش جدید شیمی کاتیونی برای افزودن قابلیت های جدید به پارچه های پنبه ای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *