نحوه پاک کردن خون از روی لباس
تنها چیزی که باعث شدیدتر شدن درد زخم ها و جراحات می شود؛ لکه دار شدن لباس ها با خون است. احتمالاً شما هم به این مسئله اندیشیده اید که چگونه لکه خون را از روی لباس هایتان پاک کنید، ولی به راهکار خاصی دست نیافته اید. با این حال نگران نباشید؛ چون ما خبرهای خوبی برایتان داریم. با کمک این راهنما می توانید لکه های خون تازه و خشک شده را کاملاً از روی لباس هایتان پاک نمایید. پس با ما بمانید.
چگونگی پاک کردن خون تازه از روی لباس
اگر متوجه لکه تازه خون روی لباس های خود شده اید، چه این لکه ناشی از زخم و بریدگی دست باشد و چه ناشی از بیماری ماهانه، باید سریعاً آن را تمیز کنید؛ البته بعد از رسیدگی به زخم.
آنچه در این فرآیند نیاز دارید:
- اسفنج
- آب اکسیژنه یا صابون قالبی.
- شوینده پیش تصفیه یا مایع لباسشویی.
- سفید کننده مناسب برای پارچه.
دستورالعمل مرحله به مرحله پاک کردن لکه خون تازه به شرح زیر می باشد:
- لکه را بلافاصله با آب سرد خیس کنید؛ حتی می توانید تا زمانیکه لباس را می شویید، آن را زیر آب سرد بگیرید.
- یک اسفنج را در آب اکسیژنه 3% فرو برده و آن را کاملاً خیس کنید؛ در ضمن می توانید از صابون هم برای تمیز کردن لکه کمک بگیرید.
- شوینده پیش تصفیه یا چند قطره مایع لباسشویی را روی لکه بمالید.
- محل لکه را با آب سرد و با سفید کننده مخصوص پارچه بشویید. در این مرحله می توانید لباس را به صورت دستی شستشو دهید و یا اینکه از ماشین لباسشویی استفاده نمایید.
- لباس را در معرض هوا خشک کنید و ببینید که لکه از بین رفته یا خیر. اگر لکه از بین رفته بود، می توانید لباس را طبق معمول بشویید و خشک کنید. اما اگر لکه خون پاک نشده بود؛ نباید لباس را در ماشین خشککن قرار دهید، زیرا گرما باعث تثبیت لکه ها می شود.
نحوه پاک کردن لکه خون خشک شده از روی لباس
اگر بعد از خشک شدن لکه خون متوجه آن شدید؛ بهتر است تمام تلاش خود را برای از بین بردن آن بکنید. هر چند در این حالت ممکن است به یک سری کارهای اضافه نیاز باشد؛ اما از بین بردن لکه امکان پذیر است.
آنچه در این فرآیند نیاز دارید:
- سینک ظرفشویی یا یک تشت.
- پودر لباسشویی.
- صابون.
- پاک کننده آنزیمی.
برای از بین بردن لکه خون خشک شده باید طبق دستورالعمل زیر عمل کنید:
- یک تشت را با آب سرد پر کنید.
- لباس لکه دار را به مدت یک ساعت در آب سرد بخیسانید تا لکه خون شکسته شود.
- لباس را با آب سرد شسته و در معرض هوا خشک کنید. دستگاه خشک کن را به کار نگیرید؛ چرا که گرما باعث تثبیت لکه می گردد.
- لباس را در صورت باقی ماندن لکه، پشت و رو کنید. حال محل لکه خون را با آب سرد و صابون مالش دهید. توجه نمایید که این روش برای لباس های محکم و بادوام، مانند لباس های پنبه ای و لیننی مناسب است نه لباس های ظریف. پشت و رو کردن لباس باعث پاک شدن لکه از پشت لباس و بیرون زدن خون از روی پوشاک می شود.
- اگر لکه خون هنوز وجود دارد؛ از پاک کننده آنزیمی استفاده کنید. این مواد می توانند لکه خون خشک شده را تجزیه کنند.
- لباس را پس از پاک شدن لکه طبق معمول بشویید.
نحوه پاک کردن لکه خون از روی پارچه های ظریف
اگر لباس های ظریف ابریشمی و پشمی تان به لکه خون آغشته شده اند؛ باید مهربان تر با آنها رفتار کنید.
لباس ابریشمی
برای لکه های خونی تازه یا خشک شده می توانید روش زیر را امتحان کنید:
- 250 میلی لیتر آب سرد را با یک قاشق چای خوری نمک مخلوط کنید.
- آن را در یک بطری ریخته و روی قسمت لکه دار لباس اسپری نمایید.
- محل لکه را به آرامی با یک پارچه تمیز بمالید و بگذارید 10 دقیقه به همین حالت باقی بماند.
- سپس آن را با آب سرد آبکشی کنید. حال می توانید لباس های ابریشمی را طبق دستورالعمل مراقبتی آنها بشویید.
نکته: هرگز از پاک کننده های آنزیمی برای پارچه های ظریف استفاده نکنید؛ زیرا این مواد بسیار سخت هستند. همیشه یک شوینده ملایم را برگزینید.
لباس های پشمی
پاک کردن لکه خون از روی لباس های پشمی بسیار ساده است؛ کافی است طبق دستورالعمل زیر عمل کنید:
- کمی آب اکسیژنه 3% را روی لکه خون بریزید.
- محل لکه را به آرامی و با یک پارچه تمیز مالش دهید؛ بگذارید 5 دقیقه به همین حالت بماند، سپس آن را با آب سرد آبکشی کنید.
- اگر لکه خون هنوز پاک نشده بود؛ این مراحل را تا زمانیکه لکه خون کاملاً پاک شود، تکرار نمایید.
- لباس پشمی را طبق برچسب مراقبتی آن و با دمای توصیه شده بشویید.
چه نوع لکه برهایی برای پاک کردن لکه خون مناسب هستند؟
علاوه بر صابون، شوینده های لباس و مواد پیش تصفیه هم برای پاک کردن لکه های خون از روی لباس ها مناسب می باشند.
آب اکسیژنه
وقتی حرف از پاک کردن لکه های خون به میان می آید؛ آب اکسیژنه انتخاب مناسبی است. فراموش نکنید که باید حتماً از محلول 3% آب اکسیژنه استفاده کنید؛ این محلول برای کارهای خانگی ایده آل است و آنقدر قوی نیست که لباس را سفید کند. با این حال این ماده برای لباس های تیره توصیه نمی گردد؛ زیرا ممکن است باعث کمرنگ شدن آنها شود.
- یک تکه پارچه یا یک اسفنج را در آب اکسیژنه خیس کنید.
- آن را روی محل لکه دار لباس بمالید.
- لباس را با آب سرد آبکشی کنید.
- این کار را تا زمانیکه لکه خون کاملاً از بین برود، تکرار کنید.
آب اکسیژنه به دلیل ترکیب شیمیایی آن به خوبی می تواند لکه های خون را پاک کند. عوامل سفید کننده آب اکسیژنه خون را تجزیه کرده و لکه را از بین می برند.
سرکه
اگر در خانه سرکه تقطیری سفید دارید؛ آن را دست کم نگیرید. سرکه سفید برای شستشوی لباس ها، تمیز کردن سطوح و از بین بردن لکه های خون بسیار مناسب است. از آنجاییکه سرکه اسیدی است؛ لذا برای نظافت منزل بسیار عالی عمل می کند.
- سرکه را مستقیماً روی لکه بریزید.
- بگذارید 10 دقیقه به همین حالت بماند.
- محل لکه را با یک دستمال کاغذی پاک کنید.
- آنقدر این کار را تکرار کنید تا لکه از بین برود.
خمیر دندان
خمیر دندان ها معمولاً حاوی جوش شیرین هستند؛ بنابراین دارای مواد پاک کننده طبیعی می باشند. پس بهتر است آنها را روی لکه های خون امتحان کنید.
- مقداری خمیر دندان را روی لکه خون بگذارید و اجازه دهید خشک شود.
- آن را با آب سرد، آبکشی کنید.
- لباس را در ماشین لباسشویی و با آب سرد بشویید. بهتر است اقلام ظریف را با آب سرد و صابون، و با دست بشویید.
الکل
اگر با یک لکه خونی بسیار سرسخت روبرو هستید؛ الکل مالشی را امتحان کنید. الکل مالشی به عنوان یک حلال مناسب برای اهداف مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد و برای پاک کردن لکه ها بسیار مفید است.
- چند قطره الکل را به یک دستمال تمیز اضافه کنید.
- به آرامی آن را روی لکه خونی بمالید.
- محل لکه را با یک دستمال کاغذی پاک کنید تا رطوبت اضافی آن جذب دستمال کاغذی شود.
- با استفاده از یک پارچه تمیز دیگر محل لکه را بمالید. محل لکه را با حرکات دایره ای بمالید؛ از خارج لکه شروع و به میانه آن حرکت کنید.
جوش شیرین
جوش شیرین از آن موادی است که همیشه باید در کمد آشپزخانه وجود داشته باشد. این ماده نه تنها برای پخت و پز، بلکه برای شستن لباس ها و پاک کردن لکه های آنها هم مناسب است. جوش شیرین یک ماده پاک کننده طبیعی است و در عین حال بسیار جاذب می باشد؛ به همین دلیل برای پاک کردن لکه ها بسیار مناسب است.
- مقداری جوش شیرین را با آب مخلوط کرده و یک خمیر درست کنید.
- این خمیر را روی لکه خون بمالید و بگذارید 30 دقیقه به همین حالت بماند.
- لباس را با آب سرد آبکشی کنید؛ امیدواریم لکه خون با استفاده از این روش از بین رفته باشد.
آب اکسیژنه
با استفاده از آب اکسیژنه می توانید با لکه های خون خداحافظی کنید. آب اکسیژنه هم برای لباس های رنگی و هم برای لباس های سفید قابل استفاده است. بنابراین دیگر مهم نیست که کدام یک از لباس هایتان آغشته به لکه خون شده است؛ چون به هر حال آب اکسیژنه می تواند آن را پاک کند.
- آب اکسیژنه را مطابق دستورالعمل روی بسته بندی آن با آب مخلوط کنید.
- پس از اینکه آب اکسیژنه در آب حل شد؛ لباس لکه دار را در آن قرار دهید.
- باید لباس را بسته به مدت زمان پاک شدن لکه، بین یک تا شش ساعت در این محلول بخیسانید.
- لباس را طبق معمول بشویید.
انواع دیگر لکه بر
در صورتی که به این مواد دسترسی ندارید؛ می توانید گزینه های زیر را امتحان کنید.
- ابتدا نمک را امتحان کنید. بهتر است نمک را با مقداری آب سرد روی لکه خون بپاشید و بگذارید 10 دقیقه به همین حالت بماند؛ سپس آن را با آب سرد آبکشی کنید.
- آب لیمو نیز برای پاک کردن لکه خونی لباس بسیار مناسب است. آب یک عدد لیمو را روی لباس بریزید (آب لیمو بیشتر برای لباس های رنگ روشن مناسب است)؛ سپس لکه خونی را با یک حوله یا دستمال کاغذی آنقدر پاک کنید تا لکه از بین برود.
- چنانچه لکه خون تازه است؛ می توانید با مالیدن یک تکه یخ به آن، لکه را از بین ببرید. در کمال تعجب لکه خون در عرض چند دقیقه ناپدید می شود.
- در ضمن فراموش نکنید که همیشه می توانید از بزاق خود استفاده کنید. بزاق حاوی یک آنزیم ویژه به نام آمیلاز (Amylase) است که می تواند نشاسته را تجزیه کرده و لکه خونی را کاملاً پاک کند.
نکات مهم در مورد پاک کردن لکه های خون از روی انواع پارچه و لباس
رعایت نکات زیر نیز در پاک کردن لکه خون به شما کمک می کنند:
- همیشه ابتداً برچسب مراقبتی لباس را بررسی کنید: اطلاعات زیادی در مورد نحوه نگهداری و شستشوی لباس در این برچسب ها وجود دارد. همیشه قبل از هر اقدامی آنها را بررسی کنید تا مطمئن شوید که این کار شما به لباس آسیب نمی رساند.
- از آزمایش نقطه ای استفاده کنید: همیشه ماده ای که می خواهید از آن برای پاک کردن لکه استفاده کنید را روی جایی از لباس که از رو مشخص نباشد امتحان کنید. در این صورت چنانچه لباس تان واکنش بدی به محلول انتخابی نشان دهد؛ کسی متوجه آن نمی شود.
- در صورتیکه شک دارید، لباستان را به خشکشویی ببرید: اگر 100% مطمئن نیستید که بتوانید لکه را پاک کنید؛ می توانید لباستان را به خشکشویی ببرید. اگر خجالت می کشید تا لباستان را با لکه های خونی به خشکشویی ببرید نگران نباشید؛ آنها با بدتر از اینها هم برخورد کرده اند.
- لکه خونی را بلافاصله تمیز کنید: هر چه سریعتر برای پاک کردن لکه خونی دست به کار شوید؛ لکه خون راحتتر پاک می شود. اگر لکه خون خشک شود، پاک کردن آن دشوار است؛ اما این بدان معنی نیست که هرگز پاک نمی گردد.
- همیشه آب سرد را به کار بگیرید: آب سرد راحت تر لکه خونی را از بین می برد. اما آب گرم یا گرما باعث تثبیت لکه می شود و حذف آن را دشوارتر می کند.
کلام پایانی: با رعایت نکاتی که در این مطلب ذکر کردیم؛ می توانید لکه خون تازه یا خشک شده را به راحتی از روی لباس های خود پاک کنید. با کمی صبر و حوصله و امتحان چیزهای مختلف می توانید دوباره لباستان را پاک و عاری از لکه نمایید. چه در میان مواد شوینده بگردید و چه حتی آب اکسیژنه و یا بزاق خود را امتحان کنید؛ مطمئناً چیزی پیدا می کنید که لکه های خون را از روی لباس هایتان پاک نماید.