ورق خشک کن (درایر شیت) یا نرم کننده پارچه؛ کدام یک بهتر هستند؟
آیا تا به حال فکر کرده اید که وقتی صحبت از ورق خشک کن یا درایر شیت (Dryer Sheet) و نرم کننده پارچه به میان می آید؛ باید کدام یک را انتخاب کنید. از هر دو برای نرم کردن لباس ها، کاهش الکتریسیته ساکن و چین و چروک، و تازه نگهداشتن لباس ها استفاده می شود. در این مطلب قصد داریم به تفاوت های کلیدی بین آنها بپردازیم تا در هنگام انتخاب هر کدام از آنها دچار تردید نشوید.
کاربرد نرم کننده پارچه (Fabric Softener) چیست؟
نرم کننده های پارچه مزایای زیادی دارند؛ از این رو استفاده از آنها در میان خانواده ها بسیار رایج است.
- نرم کننده های پارچه، لباس ها را خوشبو می کنند و دارای رایحه های مختلفی هستند؛ بنابراین با کمی گشتن می توانید رایحه دلخواه خود را پیدا کنید.
- الکتریسیته ساکن را کاهش می دهند.
- باعث کاهش چین و چروک لباس ها می شوند.
- لباس ها را نرم کرده و از سفت و سختی در می آورند.
- برخی از نرم کننده ها از لباس ها در برابر کش آمدن، رنگ پریدگی یا پرز دادن محافظت می کنند.
آیا استفاده از نرم کننده پارچه ضروری است؟
استفاده از نرم کننده پارچه همیشه ضروری نیست. برخی افراد هرگز از آن استفاده نمی کنند. حتی اگر از طرفداران پروپاقرص نرم کننده ها هستید؛ باید بدانید که برخی مواقع نباید آنها را به کار بگیرید.
در چه مواردی نباید از نرم کننده پارچه استفاده کرد؟
- نرم کننده پارچه را روی حوله ها اعمال نکنید؛ چون باعث کاهش قدرت جذب آن حوله ها می شوند و کارآیی آنها زیر سوال می رود.
- نرم کننده پارچه برای لباس های ضد آب یا پارچه های میکرو الیاف نباید به کار رود. لباس های ورزشی باید عرق و بوی بدن شما را در هنگام ورزش به خود جذب کنند و نرم کننده پارچه تا حد زیادی باعث مختل شدن این روند می شود.
- به علاوه نباید از نرم کننده پارچه برای لباس های خواب یا ضد آتش استفاده کرد؛ زیرا به کارآیی آنها صدمه می زند.
- نرم کننده پارچه برای لباس های حاوی الیاف مصنوعی هم مناسب نیست.
- نرم کننده پارچه برای لباس های کودک، کاربرد خوبی ندارد. اولاً به این دلیل که لباس های کودکان ضد آتش هستند، ثانیاً نوزادان دارای پوست حساسی هستند و نرم کننده ها معمولاً مواد شیمیایی قوی دارند.
مزایا و معایب استفاده از نرم کننده پارچه
اگر هنوز هم در مورد استفاده از نرم کننده پارچه تردید دارید؛ در ادامه شما را با برخی معایب و مزایای آنها آشنا می کنیم تا بتوانید راحت تر تصمیم بگیرید.
مزایا:
- پارچه ها را نرم نگه می دارند.
- چین و چروک را کاهش می دهند.
- الکتریسیته ساکن لباس ها را پایین می آورند.
- می توانند لباس ها را از ساییده شدن به هم و خطر فرسایش محافظت کنند.
- معطر هستند و لباس ها را خوشبو می کنند.
- در کنار مواد شوینده و برای تکمیل کردن روند شستشو مورد استفاده قرار می گیرند.
- برخی از آنها مبتنی بر مواد گیاهی هستند.
معایب:
- نرم کننده های پارچه عموماً با مواد شیمیایی قوی ساخته می شوند؛ از این رو باعث تحریک پوست شده و مشکلات تنفسی ایجاد می کنند.
- نرم کننده ها می توانند قابلیت هایی مانند فتیله کردن رطوبت یا مقاومت در برابر آتش را در لباس ها از بین ببرند.
- آنها معمولاً روی لباس ها جمع می شوند.
- نرم کننده های پارچه برای محیط زیست مضر می باشند.
ورق های خشک کن چه کاربردی دارند؟
ورق های خشک کن یا درایر شیت ها، جایگزین مناسبی برای نرم کننده های پارچه هستند. آنها برخلاف نرم کننده های پارچه در خشک کن قرار می گیرند نه در ماشین لباسشویی. در واقع قبل از روشن کردن خشک کن، باید آنها را به همراه لباس های خود در داخل خشک کن بیاندازید. در ادامه به کاربردهای ورق های خشک کن میپردازیم.
- از تجمع الکتریسیته ساکن جلوگیری می کنند: درایر شیت ها نیز مانند نرم کننده های پارچه از تجمع الکتریسیته ساکن روی لباس ها جلوگیری می کنند.
- لباس را تر و تازه می نمایند: ورق های خشک کن در دو نوع بدون بو و معطر موجود می باشند. درایر شیت های معطر، لباس ها را تر و تازه می کنند. در ضمن برخی از ورق های خشک کن می توانند با بوهای بد لباس ها مبارزه کنند و فقط آنها را نمی پوشانند.
- آنها لباس ها را نرم می کنند: ورق های خشک کن با مواد نرم کننده پارچه (مانند اسیدهای چرب) ساخته شده می شوند. گرمای خشک کن باعث می شود تا مواد نرم کننده موجود در آنها روی لباس پخش شود؛ از این رو لباس ها تر و تازه و شاداب از ماشین خشککن خارج می گردند.
- کاربردهای دیگر: در ضمن می توان از درایر شیت ها برای گرد گیری، تمیز کردن اتو و تازه کردن کمد لباس نیز استفاده نمود.
چه زمان هایی نباید از ورق های خشک کن یا درایر شیت ها استفاده کرد؟
از آنجاییکه ورق های خشک کن نیز مانند نرم کننده های پارچه از مواد شیمیایی مشابهی ساخته می شوند؛ از این رو استفاده از آنها مثل نرم کننده ها روی برخی از پارچه ها جایز نیست.
- از درایر شیت ها برای حوله ها استفاده نکنید؛ زیرا قدرت جذب آنها را کاهش می دهند.
- ورق های خشک کن را برای پارچه های میکرو الیاف، لباس های ضد آب یا ورزشی به کار نگیرید؛ زیرا باعث کاهش قدرت جذب آنها می شوند.
- استفاده از ورق های خشک کن برای لباس های خواب و ضد آتش هم توصیه نمی شود.
- درایر شیت ها برای لباس های حاوی الیاف مصنوعی هم مناسب نیستند؛ مگر اینکه دستورالعمل روی بسته بندی آنها اجازه چنین کاری را بدهد. در این صورت باید از دور خشک کن با حرارت پایین استفاده کنید.
- هرگز از ورقهای خشک کن برای خشک کردن لباس های کودکان استفاده نکنید؛ زیرا باعث کاهش قابلیت ضد آتش این لباس ها می شوند. به علاوه نوزادان پوست حساسی دارند و ورق های خشککن هم حاوی مواد شیمیایی قوی می باشند.
مزایا و معایب استفاده از ورق های خشک کن
استفاده از ورق های خشککن مزایا و معایبی دارد؛ از این رو بهتر است قبل از اینکه آن را به لیست خرید خود بیافزایید، با آنها آشنا شوید.
مزایا:
- استفاده از آنها بسیار آسان است و مانند نرم کننده ها نیازی به پیمانه اندازه گیری ندارند.
- لباس ها را خوشبو می کنند.
- مقرون به صرفه هستند.
- باعث نرمی لباس ها می شوند.
- الکتریسیته ساکن لباس ها را کاهش می دهند.
- باعث کاهش چین و چروک لباس ها می شوند.
معایب:
- مانند لایه ای سطح لباس ها را می پوشانند و روی آنها جمع می شوند.
- ورق های خشک کن حاوی مواد شیمیایی قوی هستند که ممکن است باعث تحریکات پوستی و تنفسی شوند.
- یک بار مصرف بوده و مجدداً قابل استفاده نیستند؛ اگرچه برخی از آنها قابل تجزیه هستند.
- قابلیت جذب آب و قابلیت ضد حریق لباس ها را کاهش می دهند.
نرم کننده پارچه یا درایر شیت ها
معمولاً هم نرم کننده های پارچه و هم ورقه های خشک کن باعث نرم شدن لباس ها می شوند، الکتریسیته ساکن، و چین و چروک ها را کاهش می دهند و لباس ها را معطر می کنند. اما هم ورقه های خشککن و هم نرم کننده ها حاوی مواد شیمیایی قوی هستند که باعث سردرد، حملات آسم و سوزش پوست می شوند.
هر چند که برخی از افراد به مواد شیمیایی موجود در هر دو واکنش نشان می دهند؛ اما این موضوع در مورد همه افراد صدق نمی کند. همه مردم چنین واکنش های منفی به این مواد از خود نشان نمی دهند. برای اینگونه افراد مزایای این مواد بیشتر از معایب آنهاست؛ از این رو انتخاب هر کدام از آنها به خودتان بستگی دارد.
پس بیایید برخی ویژگی های نرم کننده های پارچه و درایر شیت ها را با هم مقایسه کنیم. فقط توجه داشته باشید که محصولات برندهای مختلف با هم تفاوت دارند؛ از این رو شاید تمام این ویژگی ها را در یک محصول پیدا نکنید. مثلاً اگر در هنگام معرفی ویژگی های این محصولات از کلمه «گاهی اوقات» استفاده کردیم؛ بدان معنی است که این ویژگی ها در تعداد انگشت شماری از محصولات یافت می شوند و یک ویژگی مشترک نیستند.
عملکرد | نرم کننده پارچه | ورق های خشک کن |
از کش آمدن، کمرنگ شدگی و پرز دادن لباس جلوگیری می کند | بله | خیر |
لباس را خوشبو می کند | بله | بله |
پارچه را نرم می نماید | بله | بله |
الکتریسیته ساکن لباس را از بین می برد | بله | بله |
چین و چروک لباس را کاهش می دهد | بله | گاهی اوقات |
بوی بد لباس را از بین می برد | گاهی اوقات | گاهی اوقات |
نوع بسته بندی | بطری پلاستیکی | جعبه مقوایی |
حاوی مواد شیمیایی سمی است | بله | بله |
قیمت | $$ | $ |
جایگزین هایی برای نرم کننده پارچه
اگر از نرم کننده پارچه خوشتان نمی آید؛ می توانید مواد دیگری را امتحان کنید. در واقع بهتر است به دنبال جایگزین های طبیعی تری باشید.
- جوش شیرین: قبل از شستن لباس ها، نصف فنجان جوش شیرین را به محفظه مخصوص نرم کننده ماشین لباسشویی اضافه کنید.
- سرکه سفید: در ابتدای روند شستشو، نصف فنجان سرکه تقطیری سفید را در محفظه مخصوص نرم کننده ماشین لباسشویی بریزید.
- نرم کننده پارچه خانگی: با مخلوط کردن دو فنجان نمک اپسوم، نصف فنجان جوش شیرین و 40 قطره اسانس روغن، یک نرم کننده پارچه خانگی بسازید. هر بار در هنگام آبکشی لباس های خود، دو تا سه قاشق غذاخوری از آن را در محفظه مخصوص نرم کننده ماشین لباسشویی بریزید.
اصلاً از نرم کننده پارچه استفاده نکنید: فراموش نکنید که می توانید نرم کننده پارچه را کلاً کنار بگذارید. استفاده از نرم کننده پارچه بیشتر اوقات ضرورتی ندارد و لباس های شما بدون آن هم به خوبی تمیز می شوند. چند بار این روند را تکرار کنید تا کم کم به آن عادت کنید.
جایگزین هایی برای ورقه های خشک کن
برای ورقه های خشککن هم جایگزین هایی وجود دارد که کمتر سمی بوده و مجدداً قابل استفاده هستند.
- توپ های خشک کن: توپ های خشککن در حال حاضر بسیار محبوب هستند؛ چرا که در عین اینکه فاقد مواد شیمیایی می باشند، به اندازه ورق های خشک کن هم کارآیی دارند. به علاوه مجدداً قابل استفاده هستند.
- فویل آلومینیومی: مقداری فویل آلومینیومی را به شکل یک توپ بیسبال درآورده و به همراه لباس ها داخل خشک کن بگذارید. علاوه بر اینکه به لباس های شما حجم می دهد؛ آنها را نرم هم می کند.
- خشک کردن لباس ها در بیرون و در معرض هوا: با این کار الکتریسیته ساکن و چین و چروک لباس ها کاهش یافته و تر و تازه می شوند.
کلام پایانی : استفاده از ورقه های خشک کن (درایر شیت ها) یا نرم کننده های پارچه به ترجیحات شخصی شما بستگی دارد. استفاده از ورقهای خشک کن راحت تر است و در عین حال ارزان تر می باشند؛ اما نرم کننده های پارچه بسته به برندی که انتخاب می کنید، ممکن است مزایای بیشتری داشته باشند. در ضمن فراموش نکنید که هر دو دارای مواد شیمیایی قوی هستند؛ پس بهتر است نیم نگاهی هم به گزینه های جایگزینی که در اینجا معرفی کردیم، داشته باشید. یا اینکه می توانید لباس های خود را بدون استفاده از هیچ کدام از آنها بشویید؛ بدون اینکه هیچ گونه مشکلی به وجود بیاید.