صفحه اصلی دانشـــنامه بافت‌های ساده
1398/11/30

بافت‌های ساده

Plain Weaves

بافت ساده، متداول‌ترین و محکم‌ترین سازه اولیه بافت است که نخ‌های پود از آن عبور کرده و به‌صورت موفقیت‌آمیز در زیر نخ‌های تار متوالی قرار می‌گیرند؛ بافت ساده همان الگو را با نخ‌های متناوب در ردیف بعدی تکرار می‌کند و یک سطح شطرنجی تولید می‌نماید. آنها به راحتی در هم نمی‌پیچند، اما نسبت به سایر بافت‌ها به چروک شدن تمایل دارند و قابلیت جذب کمتری دارند. بافت ساده به طرق مختلف با عنوان بافت کالیکو (پارچه‌های پنبه‌ای ارزان قیمت) یا تابی (بافت ساده‌ی ابریشمی و پشمی) شناخته می‌شوند. این بافت در میان بافت‌های دارای اندازه تکرار 2، ساده‌ترین نوع محسوب می‌شود.
بافت ساده به عنوان بافت کالیکو (پارچه‌های پنبه‌ای ارزان قیمت) یا تابی (بافت ساده‌ی ابریشمی و پشمی) شناخته می شود. این بافت نسبت به همه‌‌ی بافت‌های دارای اندازه تکرار 2، ساده‌ترین مورد است. محدوده‌ی کاربرد این بافت گسترده است. بافت ساده داری ویژگی‌های زیر است:
1- حداکثر نقاط اتصال را دارد.
2- نخ‌ها با نظم متناوب 1 بالا و 1 پایین به هم متصل می‌شوند.
3- ضخامت نخ محدود است.
4- ضخامت پارچه و حجم واحد سطح محدود است.
5- پارچه‌ی نسبتا محکم‌تری ایجاد می‌کنند که به جزء «پارچه‌ی توری» یا «توربافی» با هر ترکیب ساده‌ی دیگری از نخ‌ها به دست می‌آیند.

قاعده‌ی کلی که شامل ساخت پارچه‌های ساده است، در هم بافته شدن هر دو نخ متوالی تار یا پود به روشی کاملا مخالف با یکدیگر است، با عبور هر نخ در هر سری، به‌صورت متناوب در زیر و بیش از نخ‌های متوالی سری دیگر، به حالت یکدست در سراسر پارچه در هم آمیخته می‌شوند (بافته می‌شوند).

با استفاده از این طرح درهم‌تنیدگی، هر نخ در هر سری با حداکثر مقدار هر نخ در سری‌های دیگر در هم آمیخته می‌شود و در نتیجه یک بافت نسبتاً محکم و قوی از پارچه تولید می‌گردد. یک واحد کامل از بافت ساده، فقط دو تار نخ و دو خلال پود را اشغال می‌کند که طرحی برای آن بافت است.

بافت‌های ساده - طراحی پارچه, خیاطی, تولید پارچه, پارچه بافی

استحکام تار و پود بافت‌های ساده

استحکام هر ساختار بافته‌شده به فراوانی در‌هم‌بافتگی تار و پود نخ‌ها بستگی دارد. هر چقدر تعداد در‌هم‌بافتگی‌ها بیشتر شود، استحکام پارچه بهتر خواهد شد.
بیایید دو مورد پارچه بافته‌شده با تار و پود یکسان و زمینه‌ی نخی را در نظر بگیریم. در نظر بگیرید که یکی به‌عنوان بافت ساده و دیگری به‌عنوان یکی از پارچه‌های جناغی یا ساتین و غیره بافته می‌شود.
مشاهده می‌گردد که حالت دومی از استحکام کمتری برخوردار خواهد بود، بنابراین نسبت به حالت قبلی، دارای تار و پود ضعیف‌تری هستند، چون نخ‌‌های تشکیل‌دهنده‌ی آن در حالت کمتری از بافت‌های ساده، خم می‌شوند و در نتیجه باعث فشردگی کمتری در آنها می‌شوند. بنابراین تعداد تار و پود، تعداد نخ‌های ریسندگی و انتخاب هر اینچ و بافت بسیار مهم است و اگر متناسب باشند، بهترین نتیجه حاصل خواهد شد.

محدوده تار و پود در بافت‌های ساده

بافت ساده در اشکال و تار و پود‌های متنوعی تولید می‌شود و دارای خصوصیات کاملا متفاوتی است که آن را برای اهداف خاص تطبیق می‌دهد.

اشکال متنوعی که در تار و پود‌ها تولید می‌شوند، عبارتند از:

1- ایجاد فشار متفاوت بین نخ‌های تار در طول بافندگی،
2- استفاده از تراکم گوناگون الیاف برای بافتن انواع پارچه،
3- استفاده از نخ‌های تار و پود حاوی تراکم‌های مختلف در پارچه مشابه. اصطلاح “تار و پود” به نوع ماده، تراکم‌های نخ، ضخامت نسبی نخ‌ها، وزن، اندازه (حجم)، حس دستبافی و سایر خواص مربوط می‌شود. طیف بافت‌های تولید شده در پارچه‌ی ساده، وسیع‌تر است. یک پارچه‌ی ساده‌ی دلخواه آن چیزی است که تار و پود یکسان و همانندی در مشخصه‌های ساختاری دارد.

کاربردهای نهایی

بافت ساده کاربردهای گسترده‌ای دارد. از این بافت در پارچه‌ی کتانی، چیت موصلی، پتو، بوم نقاشی، لنگ، ساری (لباس زنان هندی) پیراهن و پارچه‌ی لباسی استفاده می‌شود.

تغییرات بافت ساده

بافت ساده را می‌توان با بسط تار یا پود یا هر دوی آنها، تغییر داد. بنابراین بسط بافت ساده منجر به تولید “بافت ریب” می‌شود. بافت ریب حاصل بسط بافت ساده در جهت تار و ساختار ریب پود حاصل بسط بافت ساده در جهت پود است. بافت ریب حصیری نتیجه بسط بافت ساده در هر دو جهت است.

بافت‌های ساده - طراحی پارچه, خیاطی, تولید پارچه, پارچه بافی

بافت‌های ریب تار

این بافت‌ها با بسط بافت ساده در جهت تار ایجاد می‌شوند. شکل نشان می‌دهد که بافت‌های ریب تار به‌صورت منظم و نامنظم ساخته شده‌اند.
در A، B و C نظم در بافت های ریب تار مشاهده می‌شود و D نشان‌دهنده نامنظمی بافت ریب تار هست. E و F به‌ترتیب به هم پیوستگی D و A را نشان می‌دهند.

بافت‌های ساده - طراحی پارچه, خیاطی, تولید پارچه, پارچه بافی

بافت‌های ریب پود

این بافت‌ها با بسط بافت ساده در جهت پود در بافت‌های ریب تار و پود ایجاد می‌شوند، ظاهر لباس بستگی به تنظیم رشته‌های مربوطه دارد و برای رسیدن به اثرات خوب لازم است تا ریب پود با تعداد بالای پودگذاری در هر اینچ و تعداد نسبتاً کم نخ تار در هر اینچ بافته شود. به‌طور مشابه، بافت ریب با تعداد بالاتر نخ تار و تعداد نسبتاً پایین پودگذاری در هر اینچ حاصل می‌شود. برجستگی ریب را می‌توان با استفاده مناسب از نخ‌های ریز و درشت ارتقاء داد. تمام ساخت‌های ریب بستگی به تنظیم صحیح رشته‌ها دارد.

ویژگی ساخت نمونه برای ساختار ریب پود به شرح زیر است:

  • تار- 2/14s & 36s
  • نخ تار/ اینچ- 56
  • پود- 18s
  • پودگذاری/ اینچ- 100

ویژگی‌های ساخت نمونه برای ساختار ریب تار به شرح زیر است:

  • تار- 30s پارچه نخی
  • نخ تار/ اینچ- 126
  • پود- 15s پنبه
  • پودگذاری/ اینج- 38

کاربردها: بافت‌های ریب در لباس‌های چرمی و پارچه بافت لانه زنبوری لوزی مورد استفاده قرار می‌گیرند که به‌صورت گسترده‌ای برای ترکیب‌های پنجره‌ای در واگن‌های قطار و سایر وسیله نقلیه، مبلمان یا لوازم داخلی و دستمال جیب کامبری استفاده می‌شوند.

بافت‌های ساده - طراحی پارچه, خیاطی, تولید پارچه, پارچه بافی

بافت‌های ریب حصیری

این بافت‌ها به بافت‌های حصیری یا پانما معروف هستند. ساختارهای ریب matt یا حصیری حاصل بسط بافت ساده در هر دو جهت است.
در مورد بافت معمولی matt، بافت‌های ساده به‌صورت یکسان در جهت تار و پود بسط داده می‌شوند، در حالیکه در مورد بافت‌های غیر معمول matt، بافت ساده به‌صورت غیر یکسان یا نامنظم در جهت تار و پود بسط داده می‌شوند.

کاربردها: بافت حصیری کاربرد وسیعی در انواع پارچه‌ها از جمله مواد لباس، پارچه پیراهنی، پارچه بادبانی و غیره دارد.

بافت‌های ساده - طراحی پارچه, خیاطی, تولید پارچه, پارچه بافی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *